Islamofob u fokusu: MAO Emir CE Suljagić – TUNG

Svoju intelektualnu plitkost, duhovnu praznolikost, ličnu bezličnost i pozicionu nedoraslost ovih je dana pokazao najnoviji među islamofobima – Emir Suljagić. Nema sumnje da novopečeni kantonalni ministar pripada jednoj novoj generaciji nacional-fašista, koja pokušava radikalno ateizirati mahom – bošnjačku omladinu, tj. učenike osnovnih i srednjih škola. Jer, kako drugačije razumjeti početne korake ka ukidanju vjerske naobrazbe u institucionalnim edukacijskim centrima – školama.!?
Šta je to što je zasmetalo ovom islamofobu ostaće nerazjašnjeno svim roditeljima koji su (dobrovoljno i samoinicijativno) svoju djecu povjerili vjeroučiteljima. Djecu treba prestati učiti našim tradicionalnim vrijednostima: moral, poštenje, istina, gostprimstvo, lijepo ponašanje, odnos prema roditeljima, komšijama, instituciji, okolini… sve su to stvari koje se izučavaju na časovima (islamske) vjeronauke. Pod svezamašnim lizanjem stražnjice svakom stranom predznaku – “Država za čovjeka” će sada djecu (ponovo) podučavati kako je “vjera opijum za mase”, da je “gej – okej” (ne sumnjam da će se ova formulacija ministru posebno dopasti), da se na časovima vjeronauke regrutuju mladi islamski fundamentalisti (il’ šta već!?).

Da ovaj besmisleni potez reinkarniranog Mao Ce Tunga bude još manje jasan, govori i činjenica da – učiti vjeronauku u školi, nikad nije ni bilo obavezno, a sada su ga najnoviji islamofobi učinili još manje obaveznim.
SDP-BiH, našavši se, u jednoj opštoj nemoći da se izbori sa rastućom maloljetničkom delinkvencijom, socijalnim nemirima, sveopštim nezadovoljstvom lopticu je prebacio na siguran polemički teren – vjera.

Nejasnom ostaje i logika kojom se proklamuje “više vjere – manje države”. Neki bi rekli kako vjeru treba učiti u džamijama, crkvama, sinagogama (iako nikako ne razumijem: zašto ne i u školama – ukoliko se neko dobrovoljno za to izjasni). Ne treba biti naročito pametan pa znati da je skoro pa nemoguće u džematu (vjerskom okrugu) sa više od dvije stotine mališana, organizirati podučavanje vjere sa jednim nastavnikom/muallimom (čitaj: efendijom). Niti jedna vjerska institucija nije toliko finansijski dobrostojeća da može priuštiti kvalitetno osmogodišnje mektebsko obrazovanje. Mnogi su roditelji odbijali svoju djecu slati u mektebe upravo pod izgovorom: “vjeronauka u školi je dovoljna”. Sada, kad djeca budu znala da im se ocjena iz tog predmeta neće ni računati – ko je taj ko će uspjeti podići njihovo interesovanje za predmetnu materiju.

Oštro, i na prvu započeo je Suljagićev mandat. Ovim svojim neznanjem je ujedno degradirao i rad stotine intelektualaca/muallima koji jednako kao i njihove kolege koje predaju matematike/fizike/jezike… moraju biti spremni za čas sa djecom – ali, oni podučavaju nešto (po ministrevom nahođenju) nedefinisano (kao što je: Islam), pa je “okej” njihov rad degradirati i obezvrijediti.

Na sveopšte iznenađenje onih koji bar nešto čitaju u ovoj državi bilo je Suljagićevo pominjanje engleskog pisca i novinara Georga Orwela. Ministar (ja sam ubijeđenj da on zapravo nikad nije pročitao niti jedno slovo ovog autora) je, baš orvelovski, na mala vrata uveo državnu kontrolu misli, totalitarni sistem – baš onaj protiv kojeg se George Orwel borio.

Rješenje, kako stoji u dopisu školama, nije uvođenje vjeronaučnog obrazovanja i za drugu djecu (katoličku, pravoslavnu, jevrejsku, budističku… i kakvih sve nema u Sarajevu), nego je rješenje: “Ukinuti sve”. Genijalno – nema šta. Ko zna, možda je mali Mao Ce Tung u skladu političkih i ideoloških mentora Zlatka Lagumdžije i Damira Hadžića pokušao reketirati bošnjake muslimane, pa neuspjevši – počeo sa Maovim metodama ateizacije.

drzava
Ovom prilikom pozivamo sve blogove slične tematike na uspostavljanje saradnje.

2 komentara

Komentariši