Čudna jada…

Ovako to otprilike zlurado i goropadno izgleda u ucviljenoj, i napaćenoj, razgolićenoj i osakaćenoj, ali prije svega lijepoj, ponosnoj i prkosnoj zemlji Bosni, zemlji čudesa i svakojakih jada i nedaća.

Prvo vam u odbrani svojih, a pustošenju tuđih ”vekovnih” ognjišta pobiju porodicu, protjeraju vas, sve vam spale i unište na očigled i prešutno odobravanje hude Europe i moćnog svijeta, njihovih vijeća, konvencija, rezolucija, ujedinjenih, razjedinjenih, obezglavljenih i ostalih naopakih. Onda vam u vašoj avliji strogo demokratski i u skladu sa općom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, sagrade pravoslavnu crkvu, kategoričnom i bezuvjetnom primjenom člana 17 po kojem imate pravo na vlastita dobra,  zemlju i drugo vlasništvo, i da niko nema pravo oduzeti vam vaše vlasništvo bez valjanog razloga. Mjereno domaćim, bosanskim aršinima, poželjno je da vam u svrhu pomirenja i oživljavanja međureligijskog dijaloga i tolerancije, u avliji posade veliku crkvu, a onda vas kude i sude zbog "produženog krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti", kao i krivičnog djela povrede slobode vjere i vršenja vjerskih obreda.

Kada četvorica mladića u prvom bh. sudskom procesu za terorizam, zbog prijeteće video snimke, ilegalnog posjedovanja oružja i eksplozivnih materijala te planiranja terorističkih napada budu osuđeni na ukupnu kaznu od 38 i po godina zatvora, onda je takva presuda potvrda da se bh. pravosuđe svakako uključilo u međunarodnu kampanju borbe protiv terorizma, s ciljem da se iskorijene elementi islamskog ekstremizma i spriječi narušavanje međunarodnog ugleda naše zemlje u svijetu, te štete koju bi nanijele terorističke ćelije islamskih fanatika bh. vladi i međunarodnim institucijama koje se trenutno nalaze u BiH. Međutim kada mostarski Hrvat Josip Grbeš u najsvetijem muslimanskom mjesecu ramazanu, u maniru Terminatora, u mučkom terorističkom aktu, razvuče zolju i raketira džamiju u mostarskom prigradskom naselju Jasenica, onda se Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona lijepo fino nagodi s Grbešom, pa ga optužnica ne tereti ni za kršćanski niti neki drugi terorizam, već za "izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti". Zaključak: kada se snimate i planirate, a uz to imate bradu i muslimanski identitet dobijete zatvorsku kaznu u trajanju od 15 godina, međutim kada ručnim bacačem pogodite džamiju, onda uz materijalnu štetu proizvodite i mržnju, pa vas slijedi nagodba i simbolična zatvorska kazna od godinu i po.
Usud je bosanskih muslimana izgleda, da se oko njihove sudbine odavno nagađaju, odgađaju i pogađaju.

Ni bjelosvjetska pozornica baš ne zaostaje kada se radi o ritualu humora bolesnoga uma. Ono što ne može dovršiti imperijalistička politika, dovršit će Hollywood, oblikujući mišljenje svjetske javnosti na način da u svojim filmskim projektima uloge negativaca obavezno dodijeli brutalnim islamskim ekstremistima i teroristima. Priču uokvire Bogom dani, super-američki marinci, heroji koji svijetu i domovini služe odano osiguravajući nam demokratiju i blagostanje. Isti oni blaženi američki vojnici, Sotonini sinovi koji raketiraju svadbe u Afganistanu, ubijaju iračke civile, žene i djecu, ruše džamije, u njima vrše nuždu i crtaju križeve, isti oni koji bacaju Qur'an u WC šolju, šutaju ga, staju na njega i uriniraju po njemu, nemilosrdno skrnaveći muslimanske svetinje, isti oni koji učestvuju u križarskim silovanjima muslimanki u Iraku. Kako bi bilo da hollywoodski režiseri u svoje napucane projekte uvrste Arkanovce, Šešeljevce, Mladićevce…da uvrste Bijeljinu, Prijedor, Višegrad, Potočare, Stupni Do, Ahmiće? U bosanskim jamama i vrletima nalaze se tragično neiscrpne filmske priče. Zašto u svojim filmovima ne objelodane sudbinu Bošnjakinje Nazije Beganović koja je u protekloj agresiji izgubila šest sinova i muža? Zašto ne ekraniziraju potresne priče srebreničkih majki, čiju su tek novorođenu djecu Mladićevi četnici ubijali vojničkom čizmom?!

Nikako, jer nije to u opisu i zadatku sveopćeg krstaškog i fašističkog pohoda na muslimane, niti  to odgovara dobro smišljenoj i lukavo isplaniranoj strategiji neprestanog ataka na muslimansko biće i dušu!
 
Žvot, čast i imetak muslimana, sveti su i nepovredivi u islamskoj konceptualizaciji društvene egzistencijalnosti. Ugroženost naših života, naše časti i imovine proizvodi snažan i prodoran krik: Padaj silo i nepravdo!

 Ismet Bećar

drzava
Ovom prilikom pozivamo sve blogove slične tematike na uspostavljanje saradnje.

5 komentara

Komentariši