DOKAZ O POSTOJANJU BOŠNJAKA KROZ VIJEKOVE

24. juna 1405)
POVELJA DUBROVCANIMA IZ 1405 GODINE – KRALJ TVRTKO II

U ovu nepravedni rat, Uchinih s gospodinom Hercegom i po svijetu s vlasteli Bosanscimi i vishe togaj, da je vidomo vsakome: Kto godi je Bošnjanin ali Kraljstva Bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovcaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a moze Dubrovcanin tozi istinom pokazati – da se ima Dubrovcaninu vratiti i platiti.

I vsakoje ubistvo chlovichje, krviprolitje, koji su u ovuj i nepravednu rat uchinjena, i vsakoje rane i ubijenja i zle richi i hotinja zla, koja su bila meju Bosanscimi ljudmi i Dubrovchcimi, oboji obljubismo… i jednosrdno prostismo i blagoslovismo I takozi pravimo i povelivamo: Da nitko ne uzmozhe, niti smiti bude uspomenuti ni iskati krvi, ni ine osvete, ni vrazhde, ni u jedno vrijeme – dokoli stoji svijet. Kto li se obrite, potvoriv se – da je gospodstvu mi nevjeran, i da se raspe.

Sto sudije odluce nitko ne moze potvoriti. A shto je uzel vojevoda Sandalj i knez Paval Radinovich, volja ini Bosnjanin, ljubo Kraljstva Bosanskoga, komu godi Dubrovcaninu dobitak, volja ine richi u siju rat, tomuj uzetju da je sudja knez Vukac Hranich i sh njim vlastelin drugi Bosanski, koga sh njim Kraljevstvu mi poshlje.

Ovo je jedan od mnogih dokaza o porijeklu Bošnjaka i njegovom postojanju prije dolaska Osmanlija.Za neke će ova povelja iz 1405 biti mrtvo slovo na papiru i neće se složiti sa činjenicom ali ovo jedan od relevantnih dokaza o postojanju Bošnjaka kroz vijekove.

addy immam

drzava
Ovom prilikom pozivamo sve blogove slične tematike na uspostavljanje saradnje.

23 komentara

 1. Ja stvarno ne razumem po cemu vi smatrate da je ovo dokaz vaseg postojanja uopste. Ovo je pismo koje je kralj Tvrtko napisao u cilju stisavanja strasti i pregovora o primirju mada ti nije celo pismo postavljeno ali nema veze. Ja ovde ne vidoh nijenog muslimana niti muslimanska imena vec spominjanje Bosanaca kao pripadnost jednoj zemlji. Kljucna rec je blagosiljanje, koja se u celom pismu jos dva puta spominje, zar vam trebam jos nesto reci. Iako niste svesni ovo pismo i tekako dokazuje bas suprotno ono sto vam ja sve vereme pricam, samo mucnite malo glavom.S druge strane gde god da si skidao ovo pismo lose si ga skinuo jer kralj Tvrtko nije bio nepismen, naprotiv ali ovo pismo nije pisano ni starim jezikom vec polupismenim. Ja pismo imam.Na kraju krajeva zasto se vi uopste upinjete da dokazete meni istinu, oba posta koja ste objavili pokazuju ocajnicku zelju da se nametne vase misljenje bez imalo dokaza.Sada je 21 vek mozete sebe zvati i Kinezima hvala bogu ako vam se tako prohte. Ja sam samo htela da ukazem na vase korene mada ako je vama ces da ih pokidate kidajte ih, to je vasa stvar. Vi zivite sa tim ja ne.
  Ja vam samo predlazem da se okanete postova koji ce vam rasplamsavati mrznju,rat je bio i hvala bogu prosao, zivite za danas , zivite za buducnost. Niko vam ne trazi da zaboravite ali nemojte ni da vam to bude opsesija. Svi ste vi mladi verujem da ima mnogo lepsih tema koje se ovde mogu naci i o kojima mozete da prodiskutujete bez proslosti. Proslost se ne bi zvala proslost da ne treba da bude iza nas.
  Evo ja cu se izvini svakom koga sam uvredila ili povredila. Ipak smo mi Balkanci, temperamentni , prgavi, ali u dusi ipak ljudi, ma koje god vere i nacije bili.

 2. Selam,pozdrav,i ja sam se uključio u ovaj blog nekim komentarima na desetak postova….
  Negdje u tom vremenu se stvarala nacija Bošnjaka,koja je kroz vijekove gubila i vraćala identitet.
  Stvar je u tome,što mi bili nešto(svi narodi) nešto treće,u nekom drugom identitetu.
  najžalosnije je od svega,inače u svijetu što se zbog različitosti vode ratovi,zbog vjere,koja je obično zloupotrijebljena zarad ”viših” ciljeva punjenja džepova naših narodskih zaštitnika-političara.
  Ovoj trojici u Predsjedništvu ne vjerujem baš…:-)

 3. Za sve nas Balkance koji nismo dali da budemo uvuceni u zlo i kojima je jos uvek dusa cista bez obzira na veru i nacionalnost.Mislim da je pesma jako lepa.

  BALKANAC

  Ne stidim se sto sam-
  kako vi velite-
  varvarin sa Balkana
  tla prljavstine i bure.
  Cucete sad
  i kod nas ima neke
  vama nepoznate kulture.
  Vi prvo ispitujete i sumnjate
  daleki ste i od rodjenih sinova,
  za trpezu svoju ne posadite
  svakog tudjina.
  Vi mozete da pijete
  a da svakom ne pruzite
  case vina.

  A kod nas su jos obicaji grubi
  mi pustamo svakog pod svoje sleme,
  kod nas se jos i s namernikom ljubi,
  kod nas se podvizi zbog gostoljublja cine,
  kod nas svaki covjek ima
  citavo pleme
  prijatelja i rodbine.

  Vi,doista,imate
  nekoliko miliona Hristovih kipova
  na svakog covjeka po jednoga
  imaju ga drumovi i polja,apsane i skole,
  a kod nas,kad ljudi veruju u Boga
  u sebi ga nose
  i tiho mu se
  skoro u snu,mole.

  Vi,istina,za svaki kut zivota
  imate sprava i masina,
  sve ste sracunali i sve znate
  izumi vasi su za divljenje,
  a mi jos imamo starinske alate,
  ali sve je kod nas jos zdravo
  i prirodno ko glina
  i umiranje,i radjanj,i zivljenje.

  Vi imate citave zbirke
  pravila i nauka o slobodi
  o svemu se kod vas pise i pripoveda
  ali mi po nepisanim zakonima
  slobodno zivimo
  i nekog prirodnog drzimo se reda
  slicno ognju,vetru i vodi.

  Kod vas je zbilja sve tacno propisano
  kako se jede,govori i oblaci,
  a mi kad govorimo,vicemo
  i masemo rukama
  i corbu glasno srcemo
  i u rukavicama smo
  obucu nosimo od svinjske koze,
  puno je kod nas seljackih navika i stvari
  i kraljevski preci nasi
  doista su bili govedari.

  Narod nas,zbilja,u gnevu moze da kolje
  rusi i pali,
  ali mi nismo oni sto smisleno tlace
  mi ne smatramo da je svet celi nase polje
  mi ne bismo podneli
  ni urodjenik prasumski da zbog nas place.

  Dusa je nasa prostrana
  iako smo brojem mali.

 4. Ko uopste pise o Sloveniji ja sam sa Balkana kako i gde ne trebam tebi objasnjavati, to sto zivim u Sloveniji ne znaci da sam odatle. Al jebi ga hvataj se za svaku slamku, nisam ti ja kriva jer ja te nisam lagala. Ipak moras priznati da je pesma lepa

 5. U Sloveniji zivim, mama mi je Slovenka, nisam rodjena u Sloveniji ali zivim ovde od malena. Ja uopste ne vidim po cemu je kompleks to, ja sam odakle mi je otac ali i mati.I Balkanka sam i Evropljanka, i jebe bi mi se za tvoje komplekse ja se svoje istorije ne stidim. A sto si godfather zato sto podrzavas kumstvo ili te asocira na istoriju. Ma zabole me djon sta si na srecu ima vas vidse normalnih a ti ako si toliko nerzela licnost i ako se hranis time sto mislis da me vredjas, nema problema samo nastavi volim ja bolesnim da pomognem.

 6. Pa glupaco gluap logicno je da je svaki narod morao nastati odvajanjem od nekog drugog, nece se valjda izmislajti nova ljudska vrsta i reci ovi ce biti kinezi, japanci, amerikanci…

  svaki je narod nakon Nuha a.s. i potopa, nastajao odvajanjem od nekog drugog, to je valjda logicno glupaco jedna, sad da li su Bošnjaci nastali odvajanjem od Srba, Hrvata ili nekog trećeg to stvarno ne znam , jer nisam baš upućen u historiju, i zato bih volio da neko tačno kaže, ali sa dokazima, a ne KO TI GLUPAČO, ILI ONA DEBILČINA ŠTO NIJE SA BALKANA, KOJIMA SU DOKAZI, TATA TI DRŽI KRST U PODRUMU, ILI U KOJU CRKVU IDES…

 7. Sam si sebi dao odgovor u svom komentaru. Tacno je da ste nastali tako sto ste se odvojili religijom, a od koga ste drugo na tom prostoru mogli da se odvojite ako ne od Srba i Hrvata, sigurno ne od Kineza. Ako te zanimaju dokazi procitaj kratak sadrzaj na drugom tekstu koji je izvod na engleskom iz svetske istorije koja se zove Britanica pa citaj. Obrazuj se

 8. EVO VAM JOS
  History

  Medieval Bosnia (ca. 1200-1463)

  Like the rest of the Mediterranean region, Bosnia was part of the Roman Empire during the first centuries of the Christian era. After the fall of Rome, the area of Bosnia was contested between Byzantium and Rome's successors in the West. By the 7th century AD, Bosnia was settled by Slavs, who formed a number of counties and duchies. The 9th century saw the establishment of two neighboring kingdoms: Serbia (southeast of Bosnia), and Croatia (in the west). In the 11th-12th centuries, Bosnia was governed by local nobles under the authority of the Kings of Hungary (the large kingdom to the north, which had also taken over neighboring Croatia).

  Around 1200 A.D., Bosnia fought for and gained its independence. To retain it, the Bosnians had to fend off not only the Hungarians, but also their powerful neighbor to the east, the Kingdom of Serbia. The independent medieval Kingdom of Bosnia endured for more than 260 years (somewhat longer than the United States has thus far). Its population was entirely Christian, but in a tolerant environment unusual for the Middle Ages there was not one Christian church but three. While most Bosnians were Roman Catholics, Eastern Orthodoxy and a schismatic local Bosnian Church also had adherents. All three churches were organizationally weak, their clergy largely uneducated, and none could count on steady and exclusive state patronage (these factors later contributed to the decision by a large part of the Bosnian people to abandon Christianity for Islam).

  In the 14th century, the Ottoman Turks (an Islamic state originating in Asia Minor) embarked upon their conquest of the Balkans. By 1389 Serbia had suffered a humiliating defeat at the hands of the Turks (at the famous battle of Kosovo) and had been reduced to the status of an Ottoman vassal. Through skillful maneuvering between its more powerful neighbors, Bosnia managed to retain its independence until 1463, when it also succumbed to the Turks.

  Bosnia's Ottoman Centuries (1463-1878)

  The conquering Ottoman armies marched on towards Vienna, and in the century that followed, many Bosnians (for both spiritual and social reasons) dropped their allegiance to the weak and disorganized Christian churches and adopted the triumphant faith of the Islamic conquerors. The spread of Islam was aided by itinerant Muslim popular preachers, who taught a fairly broad-minded and inclusive form of Islam that allowed Bosnians to adapt their old traditions to the new faith. The Ottoman sultans and their local governors embellished Bosnia's towns and cities with splendid mosques and established pious endowments that supported schools, Islamic seminaries, libraries, orphanages, soup-kitchens and almshouses. Many Muslim Bosnians rose to join the ranks of the Ottoman ruling elite as soldiers, statesmen, Islamic jurists and scholars; not a few attained the highest posts in the Empire. Within Bosnia, a distinctive Bosnian Muslim culture took form, with its own architecture, literature, social customs and folklore.

  There were also Bosnians caught up in the spiritual ferment of the 1400s and 1500s who did not choose Islam; some switched allegiances between Catholicism and Orthodoxy (the schismatic Bosnian Church soon faded away), some emigrated, and there were also immigrants from other parts of the Balkans. The Ottomans were tolerant of the non-Muslim minorities, allowing them full freedom to worship, live and trade as they pleased. At the same time, non-Muslims were subject to higher tax-rates and most civil and military offices of the Empire were reserved for Muslims.

  For more than 400 years Bosnia retained a distinct identity as the Eyalet of Bosna, a key province of the Islamic Ottoman Empire. A native aristocracy of Bosnian Muslim notables ruled the province in all but name, ready to defend their autonomy by force of arms, if need be, against any efforts to curtail it. Thus Bosnia shared both in the Empire's days of prosperity and glory and in the decline that ensued in the 18th century. As the Ottoman Empire's borders began to recede, Muslim Slavs who had been driven out of the lost provinces found a refuge in Bosnia, reinforcing the already large Muslim element within its multi-ethnic population.

  Bosnia's Ottoman centuries came to an abrupt end in 1878, when the Great Powers of Europe met in Berlin to decide what to do about the Ottoman Empire. Eyed hungrily by these same powers (as an object of colonial conquest), the Ottoman Empire by this time seemed ripe for the fall. Unable to pay its financial obligations, it was threatened both by internal civil disorder and by the aggressive designs of its neighbors. What saved the Ottoman Empire from disintegration for another forty years (until the end of World War I) was the inability of the Great Powers to agree on a division of the spoils. A compromise was reached at Berlin, according to which Ottoman finances were entrusted to an international commission composed of the creditors, while the Empire's borders were, for the moment, to be left largely intact. There were to be some exceptions: Bosnia-Herzegovina was to be administered by Austria-Hungary (which had felt left out in the race for colonies); the island of Cyprus was assigned to Britain (which insisted it needed it to protect the Suez Canal); and, after 500 years of Ottoman rule, Serbia, Montenegro, and Bulgaria were given full independence (at Russia's insistence).

  Bosnia Enters the 20th Century (1878-1918)

  The newly installed Austro-Hungarian administration in Bosnia was determined to turn it into a showcase “model colony.” Railroads and industries were developed with state subsidies; new schools, public buildings, parks and other icons of modernity were to symbolize the benefits of the new regime. There was a building-boom in Sarajevo and little intellectual circles began to discuss up-to-date European ideologies in the coffeehouses. Among these new ideologies, alas, was nationalism, that bastard offspring of 19th-century Romanticism and social Darwinism.

  The nationalist dream of a great South Slav state united under the leadership of Orthodox Serbia was eagerly promoted from across the border (by Serbian agents covertly financed by imperial Russia, the self-appointed “guardian of all Eastern Orthodox peoples”). The Muslim Slavs saw no place for themselves in this proposed new order and continued to advocate the old Bosnian ideal of a pluralist, multi-confessional society; for obvious reasons the latter was also the orientation favored by the Austro-Hungarian authorities. Some Bosnian Muslims emigrated to Turkey and other parts of the Ottoman Empire, fleeing Austrian military conscription and a politically uncertain future. Most stayed, however, taking advantage of the educational and economic opportunities brought in by the new rulers, and their community grew more modern and prosperous as it entered the 20th century. Serbian nationalists, meanwhile, were plotting to overthrow Austro-Hungarian rule not only in Bosnia, but also in the neighboring South Slavic lands of Croatia and Slovenia. The Austro-Hungarian government's decision to formally annex Bosnia-Herzegovina (in 1908-1909) added to the nationalists’ sense of urgency.

  In the summer of 1914, a Serb nationalist youth named Gavrilo Princip assassinated the heir to the Austro-Hungarian throne during a state visit to Sarajevo. The ensuing World War killed millions throughout Europe. Among the casualties were many Bosnians drafted to fight in the Austro-Hungarian army (and some who fought for the Serbian army), but the city of Sarajevo itself and most of Bosnia somehow, miraculously, escaped becoming a battleground in this first World War.

 9. EVO VAM JOS
  History of the war in Bosnia

  Written May, 1996

  Historical Background

  The former Yugoslavia consisted of six republics and two autonomous regions. Today Bosnia and Herzegovina, Croatia, Slovenia, and Macedonia are independent nations. Serbia and Montenegro comprise the rump Yugoslavia.

  Bosnia-Herzegovina
  (prewar population 4.4 million): Bosnia has the most complex mix of religious traditions among the former Yugoslav republics: 44% Bosniaks (Muslims), 31% Bosnian Serb (Eastern Orthodox), and 17% Bosnian Croat (Roman Catholics). BosniaÃs Muslims are Slavs who converted to Islam in the 14th and 15th centuries after the Ottoman Empire conquered the region. From World War I until the end of the Cold War, Bosnia was part of the newly created country of Yugoslavia. Bosnia declared independence in March 1992.

 10. Country Info

  History & Traditions

  Since the time of the Roman Empire, the Balkans has been a crossroads of religions and civilizations. The ethnic groups now known as Bosnians, Croats, and Serbs are largely the result of different religious and cultural identities created by contact with neighboring empires that expanded and contracted in the Balkans over centuries. With minor differences, they speak the same language, called Serbo-Croatian or sometimes Bosnian.

  Called Illyricum in ancient times, the Romans conquered the area now called Bosnia and Herzegovina in the 2nd and 1st centuries B.C. and folded it into the Roman province of Dalmatia. In the 4th and 5th centuries A.D. Goths overran that portion of the declining Roman Empire and occupied the area until the 6th century, when the Byzantine Empire claimed it. Slavs began settling the region during the 7th century. Around 1200, Bosnia won independence from Hungary and endured as an independent Christian state for some 260 years.

  The expansion of the Ottoman Empire into the Balkans introduced another cultural, political, and religious framework. The Turks defeated the Serbs at the famous battle of Kosovo in 1389. They conquered Bosnia in 1463. During the roughly 450 years Bosnia and Herzegovina were under Ottoman rule, many Christian Slavs became Muslim. A Bosnian Islamic elite gradually developed and ruled the country on behalf of the Turkish overlords. As the borders of the Ottoman Empire began to shrink in the 19th century, Muslims from elsewhere in the Balkans migrated to Bosnia. Bosnia also developed a sizable Jewish population, with many Jews settling in Sarajevo after their expulsion from Spain in 1492. However, through the 19th century the term Bosnian commonly included residents of all faiths. A relatively secular society, intermarriage among religious groups was not unknown.

 11. The nationalist dream of a great South Slav state united under the leadership of Orthodox Serbia was eagerly promoted from across the border (by Serbian agents covertly financed by imperial Russia, the self-appointed “guardian of all Eastern Orthodox peoples”).

  A o chemu ti ovo govori, ako ne o posrbljavanju bosanskih pravoslavaca!?!

 12. A o cemu ti govoris znas li engleski uopste? Nacionalni san Juznih Slovena je zajednicka drzava ciji bi lidei bili Pravoslavni Srbi, a koji je poromovisan sa druge strane granice(od Srpskh agenata koji su bili finansirani od strane imperije Ruske, koji su sami sebe nazivali cuvari celog Istocnog pravoslavnog naroda).

  Znaci ako ne razumes posto si recenicu potpun o izvukao iz konteksta odredjeni srpski agenti koji su imali podrsku Rusije smatrali su da svi Juzni Sloveni ukljucujuci i Hrvate, Slovenske muslimane trebaju da podpadnu pod jednu drzavu gde bi pravoslavci bili gazde. Jasno li je sad. Uostalom idi bre na neki od bilo kojih svetskih pretrazivaca ukucaj bosnian muslims history i verujem da ces naci sve ovo sto ja govorim. Nemoj citati ni sta Srbi, ni Hrvati ni Muslimani pisu eto radi objektivnosti citaj strane autore i organizacije pa vidi sam.

 13. Stanovnici bosne nisu bošnjaci već BOSANCI. Da su bošnjaci onda bi se i naša zemlja vjerovatno zvala Bošnja, što je apsurdno. Naziv bošnjak je samo prefarbano ime slavenski musliman, stoga ga je i prikladno koristiti samo za 40% stanovništva Bosne

 14. http://www.cheapray-banssunglasses.us.com/
  http://www.truereligionoutlet-stores.us.com/
  http://www.rayban-sunglassesoutlet.net.co/
  http://www.louisvuitton-sacpascher.fr/
  http://www.new-balanceshoes.in.net/
  http://www.adidasyeezyshoessale.us.com/
  http://www.cheap-oakleysunglasses.us.org/
  http://jaguars.jerseyscheap.us.com/
  http://www.conversetrainer.org.uk/
  http://greenbaypackers.jerseyscheap.us.com/
  http://www.uggbootscheap.de.com/
  http://www.omega-watches.name/
  http://www.outletugg.eu.com/
  http://www.cheap-jordans.us.org/
  http://www.michaelkorsoutlethandbags.us.org/
  http://www.michael-korshandbags.uk/
  http://www.cheapjordanshoes.in.net/
  http://www.jordan4.org/
  http://www.eccoshoesoutlet.us/
  http://www.uggs-australia.eu.com/
  http://www.michael-korshandbags.us.org/
  http://www.hugobosssale.name/
  http://www.montblancpensoutlet.us.com/
  http://www.ugg-slippers.in.net/
  http://www.kate-spadeoutlets.us/
  http://www.montblancpensoutlet.com.co/
  http://tennesseetitans.jerseyscheap.us.com/
  http://baltimoreravens.jerseyscheap.us.com/
  http://www.replicawatchesforsale.us.com/
  http://www.michaelkorshandbags.us.org/
  http://www.niketrainerssale.org.uk/
  http://www.ralph-laurenoutletuk.co.uk/
  http://newyorkknicks.jerseyscheap.us.com/
  http://www.nikeair-huarache.me.uk/
  http://www.uggs-sale.de.com/
  http://www.cheap-uggs.de.com/
  http://www.uggssale.in.net/
  http://www.uggsforcheap.eu.com/
  http://www.jordan-shoes.us.org/
  http://www.airmax90.eu.com/
  http://www.airforce1.us.org/
  http://www.coach-factoryoutlet.org/
  http://www.nike-rosherunshoes.org.uk/
  http://www.uggboots-on-sale.in.net/
  http://www.michaelkorsoutletmichaelkorshandbags.us/
  http://www.handbagscoach.us.com/
  http://www.michaelkorsoutletmichaelkorshandbags.us.org/
  http://www.michaelkorshandbags.me.uk/
  http://www.cheap-jordansshoes.us.com/
  http://philadelphiaeagles.jerseyscheap.us.com/
  http://www.nikehuarache2017.in.net/
  http://www.michael-korsoutletstore.us.org/
  http://www.nikeshoesoutlet.us.org/
  http://sanfrancisco49ers.jerseyscheap.us.com/
  http://thunder.jerseyscheap.us.com/
  http://www.cheapraybans.net.co/
  http://www.uggs-forwomen.eu.com/
  http://www.uggs-sale.eu.com/
  http://www.jordanshoes.eu.com/
  http://www.michaelkors-handbagswholesale.in.net/
  http://www.uggs-forwomen.de.com/
  http://www.cheapnbajerseyswholesale.us.com/
  http://cavaliers.jerseyscheap.us.com/
  http://www.tomsshoes.eu.com/
  http://www.uggs-onsale.de.com/
  http://www.raybans.com.co/
  http://www.handbagsmichaelkors.us.org/
  http://www.hermesbelt.in.net/
  http://www.ugg-sale.eu.com/
  http://www.kobe9elite.us/
  http://www.uggsforwomen.eu.com/
  http://www.poloralph-lauren.com.co/
  http://www.poloralph-laurenuk.me.uk/
  http://www.ugg-sale.de.com/
  http://www.uggs-forwomen.in.net/
  http://www.christianlouboutinoutlets.us/
  http://www.oakleysunglassesoutlete.us.com/
  http://www.ralphlaurenoutlet-uk.me.uk/
  http://www.michaelkors-handbags.org.uk/
  http://www.coachfactoryoutlet.cn/
  http://www.instyler-max.in.net/
  http://www.bootsugg.in.net/
  http://www.uggboots-forwomen.in.net/
  http://www.ugg-slippers.eu.com/
  http://www.michael-korsoutletonlinestores.us.com/
  http://dallascowboys.jerseyscheap.us.com/
  http://www.redvalentino.in.net/
  http://www.nikefactorystore.us.com/
  http://www.uggsaustralia.eu.com/
  http://www.replicarolex.us.com/
  http://www.uggs-forcheap.eu.com/
  http://washingtonredskins.jerseyscheap.us.com/
  http://www.skechersoutlets.us/
  http://seattleseahawks.jerseyscheap.us.com/
  http://www.adidasnmdr1.us.com/
  http://www.niketrainersuk.com.co/
  http://www.michaelkorshandbags-uk.me.uk/
  http://www.fitflopssale-clearances.us.com/
  http://www.kate-spadehandbags.us.com/
  http://sanantoniospurs.jerseyscheap.us.com/

 15. http://www.cheapretro-jordans.com
  http://www.longchamphandbags.us.org
  http://www.atlantafalconsjerseys.us
  http://www.chromehearts.com.co
  http://www.nikezoom.me.uk
  http://www.chrome-hearts.us.org
  http://www.lebron13.us.com
  http://www.vibramfivefingers.cc
  http://www.jordanshoes.uk
  http://www.nikerosheone.co.uk
  http://www.nikedunks.us.org
  http://www.cheap-airjordans.us.com
  http://www.jewelrypandora.in.net
  http://www.adidasstore.us.com
  http://www.yeezyboost.in.net
  http://www.airjordan.us.com
  http://www.michaelkors-outletfactory.us.org
  http://www.outletonline-michaelkors.us.org
  http://www.toryburchshoes.co.uk
  http://www.nikehuaracheshoes.us.com
  http://www.adidasnmds.com
  http://www.kobebasketballshoes.us.com
  http://www.michaelkorshandbagssale.us.org
  http://www.shoesjordan.us.com
  http://www.ferragamobelt.us
  http://www.kobeshoes.uk
  http://www.longchampbags.us.org
  http://www.outlettimberland.us.org
  http://www.diorsunglasses.us.org
  http://www.nmdadidasus.com
  http://www.michaelkors-outletstore.com.co
  http://www.michaelkors-factoryoutlet.com.co
  http://www.nike-airmax2017.us.com
  http://www.michael–korsoutlet.us.org
  http://www.linksoflondon.us.com
  http://www.longchamps.org.uk
  http://www.adidasultraboost.us.org
  http://www.yeezys.us.org
  http://www.linksoflondonus.com
  http://www.yeezyboost.com.co
  http://www.yeezy-boost.us.com
  http://www.retro-jordans.us.com
  http://www.michaeljordanshoes.us.com
  http://www.adidasonlineshop.us.com
  http://www.louboutinshoes.uk
  http://www.patriotsjerseys.us.com
  http://www.adidasultra.us.com
  http://www.bagslongchamp.uk
  http://www.michaeljordanshoes.net
  http://www.kobebasketballshoes.net
  http://www.adidastubular.co.uk
  http://www.michaelkors-outletonlinestore.us.org
  http://www.adidasnmd.uk
  http://www.hardenshoes.us.com
  http://www.fitflops.cc
  http://www.lebron14.us.com
  http://www.nikeairforce1.us.com
  http://www.michaelkors-outletstore.us.org
  http://www.kyrie3.us.com
  http://www.nikezoom.us.com
  http://www.outletlongchamp.us.com
  http://www.nikerosheone.us.com
  http://www.adidasyeezyshoes.us.org
  http://www.ledshoes.us.com
  http://www.air-max.us.com
  http://www.michael-kors-handbags.org.uk
  http://www.truereligion-outlets.us.com
  http://www.chromehearts.net.co
  http://www.fitflops-saleclearance.us.com
  http://www.longchamphandbagsoutlet.us.org
  http://www.adidasnmdrunner.us.com
  http://www.lacosteonlineshop.us.com
  http://www.nike-airforce1.us.com
  http://www.rosherun.us.com
  http://www.hermes-belt.us.com
  http://www.michael-kors-handbags.com.co
  http://www.adidasstansmith.uk
  http://www.burberry-scarf.us.com
  http://www.truereligionjeans.uk
  http://www.curry3.in.net
  http://www.charmspandora.in.net
  http://www.michaelkors-outletonlinestore.com.co
  http://www.nmdadidas.us.com
  http://www.pandorabracelet.in.net
  http://www.kobe-shoes.us.com
  http://www.nike-huarache.com
  http://www.michaelkors-outletonlines.us.com
  http://www.asicsrunningshoes.us.org
  http://www.airjordanretro.uk
  http://www.adidasstansmith.us.com
  http://www.nikepolo.us
  http://www.cheap–jordans.us.com
  http://www.yeezy-shoes.org
  http://www.yeezyshoes.org.uk
  http://www.reebokoutlet.us.org
  http://www.nikemercurial.us.com
  http://www.yeezyboost350v2shoes.us.com
  http://www.hermes-belt.co.uk
  http://www.hoganoutlet.cc
  http://www.boostyeezy.us.com
  http://www.michaelkors-outletsonline.us.com
  http://www.adidasneo.us.com
  http://www.stephencurry-shoes.us.com
  http://www.authenticjordanscheap.us.com
  http://www.adidassuperstar.org.uk
  http://www.adidassuperstar.us.com
  http://www.adidastubular.us.com
  http://www.thelightupshoes.us.com
  http://www.cheapbasketballshoes.us.com
  http://www.cheaprealjordans.us.com
  http://www.outletlacoste.us.com
  http://www.kobesneakers.com
  http://www.pradasunglasses.us.org
  http://www.jordan-retro.us.com
  http://www.yeezy-boost350.us.com
  http://www.michaelkors-outletstore.us.com
  http://www.airhuarache.uk
  http://www.adidasoutletonline.us.com
  http://www.vancleefarpels.us.com
  http://www.kyrieirving-shoes.us.com
  http://www.michaelkorsoutletonlinesale.com.co
  http://www.jordansforcheap.us.com
  http://www.adidasgazelle.us.com
  http://www.outletonline–michaelkors.com
  http://www.yeezy-shoes.us

  http://www.jordanshoes.com.co
  http://www.toryburchshoes.us
  http://www.ultraboost.us.com
  http://www.tomford-sunglasses.us.com
  http://www.lebronjames-shoes.us.com

Komentariši